• nemški,german,deutsch
  • Stari trg 219, 2380 Slovenj Gradec
  • 040 541 480
  • nadstreskimeh@gmail.com

Stopnišča


Potrebujete nekoga, ki vam bo uredil vaše stopnišče?

Kliknite na gumb Povpraševanje, vpišite vaše podatke in kratek opis vaših želja. Z veseljem vam bomo pripravili ponudbo.

Stopnišče - splošna predstavitev

Celostno podobo prostora in nekega objekta zaključi stopnišče, ki pa ni samo pripomoček za dostop v višja ali nižja nadstropja ampak je tudi okras določenega prostora in v kombinaciji z ostalimi elementi prostor obogati, tekom let pa postaja tudi nepogrešljiv element notranje opreme. Stopnišča niso namenjena zgolj prehajanju iz nadstropja v nadstropje temveč so postala tako estetski kot povezovalni element. Končni izgled stopnišča določi naročnik, in mu pridihne osebno noto, pa naj gre za obliko ali pa za določen material, ki se uporabi pri izdelavi.

Stopnišča so lahko tako notranja kot zunanja, ravno tako pa so lahko iz različnih gradbenih materialov in različnih oblik, pri sami izdelavi pa je potrebno upoštevati tudi lastnosti prostora, v katerega jih umestimo.
Stopnišče - Stopnišče ob hiši
Stopnice so lahko ravne in se v ravni črti vzpenjajo iz nadstropja v nadstropje, pri tem pa zavzamejo ogromno prostora. Takšne stopnice so primerne za objekte, ki so bolj prostorni, najpogosteje so izdelane iz armiranega betona, pri njihovi izdelavi, pa se lahko uporabi tudi druge gradbene materiale. Ravno tako pa so lahko tudi v obliki črke U ali v obliki črke L. Polkrožno zavita stopnišča so primerna za manjše prostore, najpogosteje so narejene iz različnih vrst kovine, ki je lahko v kombinaciji z različnimi vrstami lesam ali stekla. Spiralne stopnice so primerne za manjše prostore in se dvigajo zavite kot polž. pri tem so lahko pripete na središčni nosilni steber, uporabljajo se lahko kot pomožne stopnice.

Za izdelavo stopnišč lahko uporabimo kovino, les, kamen… stopnišč pa je lahko več vrst, v osnovi pa jih lahko delimo na notranja in zunanja stopnišča. Za zaključek celostnega izgleda stopnišča pa lahko uporabimo različne ograje, ki so lahko iz inox- a, lesa, aluminija in ostalih materialov, ali v kombinaciji z različnimi materiali. Kovinska stopnišča se lahko vgradijo tudi v prostore, kjer je veliko omejitev z prostorom. Sam videz pa se lahko ustrezno popestri z različnimi vrstami stekla in lesa.

V veliki meri velikost stopnic narekuje velikost prostora, od česar je odvisen tudi naklon stopnišča. Ravno tako pa pri samem oblikovanju igra veliko vlogo tudi višina, saj mora biti med stopnicami dovolj stojne višine.

Poseben pečat doprinese stopnišču tudi ograja, ki je varnostnega značaj, posebej v primeru če ima družina manjše otroke. Ravno tako pa je lahko ograj več vrst lahko je lesena, kovinska, inox…, lahko je nameščena na robu ali ob steni. Vse pa je odvisno od odločitve lastnika nekega objekta in njegovih zahtev pri končni izdelavi. Vsako posamezno stopnišče predstavlja unikat, in je neponovljiv končni izdelek, ki ga lastnik objekta v navezi z notranjimi oblikovalci skrbno določi. Stopnišča pa so prav tako eni izmed najbolj obremenjenih in prehodnih delov objekta, ne glede na to da na njih preživimo najmanj časa.
Stopnišče - Stopnišče do hiše
Oglejte si še več stopnišč na: POVEZAVI v e galerijo.